Ders Çalışma ve Not Tutma Yöntemleri
- berilcankutlu
- 15 Şub 2022
- 2 dakikada okunur
Merhaba, hazır okullar açılıyorken araştırdığım ve kullandığım ders çalışma ve not tutma yöntemlerinden kısaca bahsetmek istiyorum. Bu teknikleri sadece ders çalışmak için değil aynı zamanda kendinizi geliştirmek ya da üzerinde çalışmak istediğiniz herhangi bir konu için de kullanabilirsiniz. Bunlardan en sık kullandığım yöntemle başlayalım.
Pomodoro Tekniği

Verimliliği arttıracak bir ders çalışma yöntemi olan pomodoro 1980'lerin sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir tekniktir. Cirillo mutfak zamanlayıcısı kullanarak bu tekniği geliştirmiştir. Bu yöntem daha çok yoğun konsantrasyon gerektiren işlerde kullanılır. Kısa çalışma süreleriyle odaklanma problemi yaşayan insanlar için verimli bir teknik olabilir.
Tekniğe göre önce yapılacak görevler seçiliyor. 25 dakika boyunca bir göreve odaklanılıyor ve 25 dakika sonra 5 dakika mola veriliyor. Önemli olan nokta şu, 25 dakikalık çalışma süresinde çalışmanız bölünürse sayacı baştan başlatmalısınız. Molalarda ise iş dışında bir şey yapmak ve çalışılan alandan uzaklaşmak gerekiyor.
25 + 5 dakika şeklinde tamamlanan dilime pomodoro deniyor. Dört pomodoro sonrası 15 ya da 30 dakikalık mola verilir. Her dört pomodoro sonrası bu mola verilmelidir.
Zihin Haritası( Mind Mapping)

Zihin haritası bilgileri görsel olarak düzenlemeye yarayan hiyerarşik bir not tutma yöntemidir.
Eğlenceli bir haritalama tekniği olan zihin haritası şekiller, anahtar sözcükler, çizgiler kullanılarak yapılır. Bu teknikte haritalama yapabilmek için renkli kalemler kullanılmalıdır. Amaç üstünde çalışılan konuyu görselliği ön plana koyarak hatırlamayı ve özümsemeyi kolaylaştırmaktır.
Genellikle tek bir kavram etrafında oluşturulur, zihin haritası yapılmak istenen konunun başlığı kağıdın ortasına yazılır.
Renkli kalemlerle dallar çizilerek alt başlıklar eklenir. Alt başlıkların altına kısa cümleler yazılabilir. Gerektiği kadar alt başlık yazılarak dallandırma işlemi devam ettirilir.
Feynman Tekniği
Feynman tekniği Nobel ödüllü Fizikçi Richard Feynman'ın adını taşımaktadır. Feynman bir şeyin adını ya da tanımı bilmenin onu anladığınız anlamına gelmediğini ve karmaşık bilgileri indirgeyerek açıklamanın, konunun detayları arasındaki bağlantıların anlaşılmasını sağlayacağı için çok önemli bir pratik olduğunu söyler. Feynman tekniği bir konuyu anlayıp anlamadığınızı sınamanın kolay bir yoludur. Konuyu bir çocuğa anlatır gibi basit bir biçimde anlatabiliyorsanız o konuyu öğrenmişsiniz demektir. Bu teknikte konu basite indirgenerek açıklamaya çalışılır.
Seçilen konuyu bir kişiye anlatarak çalışabileceğiniz gibi bir kağıda yazarak da çalışabilirsiniz. Anlattığınız kişinin bir çocuk olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Açıklamanıza sadece genellemeleri yazmayın, aynı zamanda kendi düşüncelerinizi ve notlarınızı da ekleyin.
Yazınızı gözden geçirin ve bilmediğiniz ya da açıklaması yeterli gelmeyen kısımlara çalışın. Açıklama yapmaya baştan başlayın ve daha basite indirgemeye çalışın.
Artık elinizde basit ve anlaşılabilir bir sayfa/sayfalar var. Tekrar etmeyi unutmayın.
Cornell Metodu

Cornell metodu ders sırasında anlatıcının hızına yetişerek not tutmayı kolaylaştıran bir yöntemdir. Cornell metodu, daha çok üniversite öğrencileri düşünülerek tasarlanmış bir metot olsa da not almanız gereken her yerde kullanılabilir. Bu metotla kaydetme ve gözden geçirme işlemleri yapılası sebebiyle sistematik bir organizasyon sağlar. Basit ve etkilidir.
Öncelikle kağıdı 3 bölüme ayırmalısınız. Bölümlerin büyüklüklerini kendiniz de ayarlayabilirsiniz. Ben tercihen anahtar kelimeleri yazacağım kısmı küçültüp notlar kısmına alan yaratmayı daha uygun buluyorum.
Notlar bölümüne önemli, vurgulanan, tekrar edilen yerler ile örnekler not alınır.
Ana fikirleri, kilit noktaları ve varsa ders sırasında akla takılan sorular sayfanın sol tarafına yani anahtar kelimeler sütununa yazılır.
Özet kısmına da dersten sonra kendi cümlelerinizle notlar alınır.
Bình luận